Ferie w Gminnym Ośrodku Kultury w Czerwinie
pod hasłem
„Szlakiem tradycji i smaku”
Dzień 1
16 luty 2017r. godz. 10 00-15 00 – pieczemy chleb i robimy masło.
Czy jest coś lepszego od kromki pachnącego chleba posmarowanej świeżym masłem? Wielu z nas pamięta z dzieciństwa smak domowego masła, nieco odmienny od tego, jaki mają masła dostępne obecnie w sklepach. Czemu by zatem nie zrobić go samodzielnie? Wbrew pozorom to całkiem proste.
Dzień 2
17 luty 2017r. godz. 10 00-15 00 - robimy domowy ser
Jak zrobić ser biały twaróg. Czy zastanawialiście się jak zrobić domowy ser biały albo jak zrobić twaróg? Który przepis jest najlepszy?
Dzień 3
21 luty 2017r. godz. 10 00-15 00 – Jak upiec dobre ciasto drożdżowe ?
Ciasto drożdżowe nie jest trudne do przygotowania, jednak wymaga cierpliwości. Długie oczekiwanie aż wyrośnie opłaca się, ponieważ dzięki niemu uzyskujemy delikatny i puszysty wypiek.
Dzień 4
23 luty 2017r. godz. 10 00-15 00 – Pączki, faworki, oponki
Pączki są najsłynniejszymi pulchnymi ciastkami drożdżowymi. Kochamy je za kształt, smak i aromat, a najbardziej za nadzienie.
Takich przysmaków można nauczyć się robić i skosztować biorąc udział
w naszych bezpłatnych warsztatach.
Zajęcia są prowadzone przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich
w Laskach – „Laskowianiki”
oraz przez Panie z Klubu Seniora w Czerwinie – „Nadorzanki”.