Ferie w Gminnym Ośrodku Kultury w Czerwinie

pod hasłem

„Szlakiem tradycji  i smaku”

 

 

Dzień 1  

16 luty 2017r. godz. 10 00-15 00 – pieczemy chleb i robimy masło.

Czy jest coś lepszego od kromki pachnącego chleba posmarowanej świeżym masłem? Wielu z nas pamięta z dzieciństwa smak domowego masła, nieco odmienny od tego, jaki mają masła dostępne obecnie w sklepach. Czemu by zatem nie zrobić go samodzielnie? Wbrew pozorom to całkiem proste.

zdjęcia

 

Dzień 2

17 luty 2017r. godz. 10 00-15 00 - robimy domowy ser

Jak zrobić ser biały twaróg. Czy zastanawialiście się jak zrobić domowy ser biały albo jak zrobić twaróg? Który przepis jest najlepszy?

zdjęcia

 

Dzień 3

   21 luty 2017r. godz. 10 00-15 00  Jak upiec dobre ciasto drożdżowe ?

Ciasto drożdżowe nie jest trudne do przygotowania, jednak wymaga cierpliwości. Długie oczekiwanie aż wyrośnie opłaca się, ponieważ dzięki niemu uzyskujemy delikatny i puszysty wypiek.

zdjęcia

 

Dzień 4

23 luty 2017r. godz. 10 00-15 00 Pączki, faworki, oponki

Pączki są najsłynniejszymi pulchnymi ciastkami drożdżowymi. Kochamy je za kształt, smak i aromat, a najbardziej za nadzienie.  

zdjęcia


Takich przysmaków można nauczyć się robić i skosztować biorąc udział

w naszych bezpłatnych warsztatach.

Zajęcia są prowadzone przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich

w Laskach – „Laskowianiki”

oraz przez Panie z Klubu Seniora w Czerwinie – „Nadorzanki”.